Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Трансферно лято 2018
Познавате ли правилата?
Мондиал 2018

09-09-2011 20:04


Стига с този футбол!

Стига с този футбол!

Марихуаната е 12 пъти по-безвредна от ходенето на мач

стани фен

Марихуаната е 12 пъти по-безвредна от ходенето на мач

След като за една седмица ни опукаха футболните отбори на Англия, Беларус и Швейцария, не е ли време да изтрием сълзите на глупостта и да се запитаме - какво ни пука? Какво значение има дали националите ни губят, или печелят?

Футболът, разбира се, е чудесна игра и когато риташ, и когато пиеш бира с приятели пред телевизора. Но нима многохилядният екстаз на стадиона е здравословен? Той залива мозъка и сърцето с адреналин, ендорфин и тестостерон в десетократни дози, които при многократна употреба създават наркотична зависимост. Ако човек иска да си запази ума читав, трябва да стои настрана не само от хероина, но и от стадиона. Марихуаната например е около 12 пъти по-безвредна от ходенето на мач.

Спомнете си как шеф на фен клуб дава интервю след поредното трошене на седалки. Този човек вече физиологически не е способен да разговаря с разсъдъчна интонация. Ако ще да го попитат колко е часът, веднага скача гневно от стола, аха-аха да изригне като вулкана Везувий. Това е състоянието на човек, обсебен от духа на тълпата, който не може да бъде изгонен без медицинска помощ.

Не се самозаблуждавайте, че не сте на същото дередже. Какво означава популярният израз "гениален футболист"? Гениални са Радичков, Хайтов, Яворов и т. н. Онзи ден чета заглавие "Гениален бразилец се бори за живота". Викам си - Амаду вече не е сред нас, да не би Паулу Коелю да е загазил със здравето? А то се оказва, че става дума за доктор Сократес. Спомням си го добре, един от най-интелигентните и красиви футболисти. Но чак пък гений на човечеството... Гений е Бетовен, Гьоте и навярно Стив Джобс. Пасът с петата не те прави Айнщайн.

"Здрав дух, здраво тяло" ли? Пак недоразумение. Знаменитата фраза на Ювенал "Mens sana in corpore sano" би трябвало да се преведе

"Здрав ум в здраво тяло". Ум, а не дух Ударението е върху разсъдъка, интелекта - mens mentis, както са казвали латинците. Е, възможно ли е човек да не пропуска мач и при това да запази своя mens mentis в състезателна форма? Абсурд.

Политиците насърчават футбола, защото стадионът вдетинява човешкия ум и го учи да изпада във възторг от безсмислени постижения. Това е подготвителният етап за контрола над тълпите. Колко пъти сме чували, че трябва да боготворим някой неандерталец, защото бил „прославил България", вял се е трикольорът, звучал е химнът. Но ако толкова се възторгваме от спортните победи, би трябвало да се депресираме от загубите, нали така?

След като вече 10 г. на една победа ни се падат по 10 загуби, значи акциите на националния ни дух са спаднали с 90% по вина на професионалните спортисти и машината за национален възторг се е превърнала във фабрика за национално униние. Ето защо икономиката се свива като рибарски самолет, а демографията е катастрофална - кахърен самолет не се вдига.

И най-смешното е, че вместо да вдига рейтинг благодарение на футболните страсти, властта губи почвата под краката си поради разочарованието на тълпите. "То пък какво ли ни е вред" - казва философски българинът, загасяйки телевизора.

Затова време е и власти, и поданици да дойдат на себе си. Ако трябва да се тревожим или срамуваме за нещо, това не е националният отбор по футбол, а това, че поне 70 на сто от българските деца и младежи изобщо не спортуват. А с трансфера на един като Гара Дембеле могат да се построят повече училищни плувни басейни, отколкото има в цяла България.

Срамно е да харчим по 100 млн. лв. на данъкоплатеца за спортна зала, в която да тренират бъдещите силови застрахователи, когато със същите пари могат да се построят хиляди училищни спортни зали, плувни басейни и квартални игрища за баскетбол. И изобщо срамно е вместо нашите деца и младежи, да спортуват една шепа храненици на народа.

Всеки ученик в САЩ, Англия франция, Германия задължително спортува поне по 1 ч на ден. Българският ученик я има "физическо" по 1-2 часа на седмица, я не, което не значи, че го прекарва в спортуване. Повече от половината младежи завършват гимназия, без нито веднъж да се изпотят от физически упражнения. Българският ученик има много повече свободно време, защото учи на смени по половин ден. И никой не се замисля какво прави в останалата половина от деня.

В САЩ например всяко училище има състезателен плувен басейн, салони, игрища. Без да броим стотиците на YMCA - младежката християнска организация. Освен всекидневния задължителен час на активно спортуване, всяко училище има отбори по плуване, баскетбол, футбол и т.н. Ако пуснете местното рок радио, главните новини са кое училище кого е победило на баскетбол или футбол. Талантливите младежи получават спортни стипендии за големите университети, за които науката е немислима без спортни успехи.

Кога сте чули в България училищата да се състезават? Студентският спорт съвсем завяхна. Тенис базата "Академик" бе отнета от студентите и предадена на спортното ту министерство, ту комитет, чиято главна дейност е да приватизира скъпи имоти на безценица. Национали по тенис? Глупости, става дума за имоти и нищо повече. Предишната база на тенис федерацията вече е успешно приватизирана.

На току-що завършилото първенство по лека атлетика имаме две посредствени участия във финал и нищо повече. И точно това е повод за радост. В миналото имахме по 3-4 златни медала, но това ставаше за сметка на масовия спорт. Трябва ли чак толкова да се гордеем? Доколкото си спомням, на олимпиадата в Москва през 1980 г. се класирахме на трето място по медали. Вярно, тогава доста държави бойкотираха, иначе щяхме да сме на седмо - осмо. Но и това седмо място е абсурдно високо за бедна държава с осем милиона население. Не е нормално да изпреварваме по медали огромни нации като Бразилия, Италия, Нигерия, Южна Африка, Мексико. Това означава, че сме хвърлили целия си скромен национален ресурс за една малка група надарени професионалисти, докато в същото време милионите деца цакат белот и цъкат семки. Тревата се появи по-късно, когато дойде свободата, всичките тези борци, щангисти, гребци и други медалисти набиха слабаците и превзеха митниците. Е, как тогава да ни пуснат в Шенген?

Доколкото разбирам, вече имало терен за нов национален стадион в района на "Враждебна". По предварителни сметки ще струва около 110 милиона лева, което ще рече, че накрая ще излезе минимум 330 милиона. Имате ли представа какво може да се направи с тези 330 милиона, ако се похарчат за децата и младежите, и то не за младите олимпийски надежди, а за тези, които никога не си вдигат задника от компютъра?

Когато бях дете, заведоха ме на едно европейско по борба. Всеки борец излизаше на тепиха с цял екип треньори, които му разтриваха раменете и нещо му шепнеха в тунингованите ушни миди. И само един излезе сам с някакво сакче, в което сам си ската анцунга и сам стъпи на тепиха. Публиката си умря от смях. И откъде беше този самотен рейнджър? От малка и нещастна Финландия.

Малка и нещастна Финландия, която не толкова отдавна бе отблъснала могъщата Червена армия, която пък от своя страна победи непобедимия Трети райх. И която Финландия днес е световен лидер в телекомуникациите и една от най-богатите държави на глава от населението. Между другото, онзи финландец загуби с туш, а нашите юнаци обраха половината медали. Кажете днес - кой има повече поводи да се гордее? Ние ли, дето даже не ни пускат в Шенген заради борческия софтуер?

Затова - стига с този футбол. Стига с тези олимпийски надежди, които се тъпчат с анаболи, за да прославят България във възможно най-непопулярните спортни гърчове. Нека дадем спортния дух на тези деца, които изобщо нямат данни за високо спортно майсторство. Останалите сами ще намерят пътя към славата.

Валери Найденов/168 часа


Тагове: Национален отбор, Лотар Матеус

Коментари

Още Новини


BGfootball.com
BGfootball.com

Бай Ганьо футболист

Бай Ганьо футболист

Недъзите на родния футбол са неизкореними и чрез германска програма

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Защо Франция и Аржентина разочароваха в първите си срещи

Защо Франция и Аржентина разочароваха в първите си срещи

Анализ на двубоите на два от фаворитите за световната титла

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Хляб и зрелища.. без много хляб

Хляб и зрелища.. без много хляб

Детайлен анализ на двубоя на откриването на Мондиал 2018 между Русия и Саудитска Арабия

назаем

Тръгвам си, защото тялото ме моли

Тръгвам си, защото тялото ме моли

Надявам се да има още много футбол в мен, искам да играя до 40, но не знам дали ще го направя, споделя Андрес ИниестаСъвременното световно

Съвременното световно

Архитектът Блатер няма да види своята сграда


Спортни новини